Sunday, March 22, 2009

"Näe, vaata, Milton, mis nad seal laval teevad..Kui armas! Mis selle tüki nimi oligi? "Inimene ja kriis"? Ahah. Bertolti oma või? Aga muusika on ilus.


Lugesin eile FAZ-ist väga head intervjuud filosoofi Peter Sloterdijkiga, kes suht teravmeelselt märkis, et praeguses faasis võib enamuse heaoluühiskondade inimeste pilku majanduskriisile võrrelda pealtvaataja omaga, kes jälgib kolmandast loožist mõnda eriti dramaatiliste tuuridega ooperlavastust. Umbes nii nagu juuresoleval pildil. See polnud ei Sloterdijkil ega mulgi otsene etteheide või kui, siis juba endalegi.

Ja ühes Šveitsi telekanalis oli 2008. aasta oktoobris Sloterdijkiga huvitav tunniajane vestlussaade kriisi ja selle taustade teemadel, mida saab õnnekombel internetist vaadata. Tore, et sellised "rääkivad pead" saateid tehakse, sest tundub, et just laia silmapiiriga mõtlemist, pikka hingamist ja analüüsi on praegusel ajal eriti vaja. Et seejärel muidugi tegutsema hakata. Tähelepanuväärne on ka Sloterdijki uhiuue raamatu pealkiri. Aga pealkirjad on tal varemgi õnnestunud - "Küünilise mõistuse kriitika". (Lugenud ma küll ei ole, paraku.)

Ja mis puutub teravmeelitsemisse, siis eelmisel nädalal võis Euroopa pressiülevaatest lugeda, et keegi bulgaaria ajakirjanik kasutas praeguse faasi hoiaku kohta sellist võrdlust - majanduskriis on nagu jõuluvana: kõik justkui enamvähem usuvad, aga keegi pole teda otseselt näinud.

No comments: